Waves Audio SyncVx

Test mjukvara

Så kommer alla rösterna på en och samma gång

Ett problem som ofta uppstår när man gör olika sångpålägg handlar om att få sången tillräckligt tajt. Alla är inte lika bra som Robyn på detta; hon lär ju kunna lägg hur många pålägg som helst, och allt låter snortajt. Vi andra får endera sitta och redigera sångspåren för hand, eller ta till någon form av app som fixar till detta. En sådan app är den nya Sync Vx från Waves Audio.  

Finessen med såna här Auto Align-program är de ska kunna lyssna på ett master- eller referensspår som får agera förlaga, och sedan tar appen vid och – med hjälp av time-stretching och andra användbara algoritmer – ser till att alla de andra spåren följer masterspåret exakt i synk.  

Det är uppenbart att utvecklingen har gått oerhört snabbt sedan jag sist kikade på ett sånt här program. Om jag minns rätt var det VocAlign Pro från SynchroArts som låg på testbänken den gången. Nu har Waves Audio kommit med en app som lovar att göra allt det här jobbet både snabbare och smidigare än många av konkurrenterna. Det är klart att man blir väldigt nyfiken.

ARA- och Align-pluggar

Många av apparna av den här typen som vi kikat på under åren har varit rätt komplicerade att hantera men samtidigt gett riktigt gott resultat. Andra har varit tämligen lätt att hantera, men då istället oftast inte gett så bra resultat. Waves Sync Vx utlovas som den gyllene genvägen; den ska alltså både vara lätt att hantera och ge utmärkt resultat. Är det verkligen möjligt?

Till att börja med… Sync Vx är en så kallad ARA2-plugg (Audio Random Access) och i många DAW-program fungerar dessa mycket bra, även om det kan vara lite pilligt att lägga in dem på ett (eller flera) spår. I Studio One, Cubase och Nuendo öppnar man en Extension eller Event Editor. I Reaper hittar man den under FX. I Pro Tools fungerar det bäst om man först markerar de spår eller klipp man vill tajta till och sedan högerklickar och väljer Sync Vx ur den menyn som visas. 

Genom att högerklicka på något av de valda spåren i Pro Tools kan man välja Sync-Vx-Edit för att öppna appen.

I Logic måste man, om man har någon av de nyare Silicone-maskinerna (M1, M2 etc), helt enkelt starta om programmet under Rosetta, det tillägg som även hanterar äldre pluggar och program som annars inte kan köras med Apples nya processor. Det är förstås lite smått vansinnigt att Apple inte lyckats stoppa in stöd för ARA i sina annars smått mirakulöst kraftfulla Silicon-maskiner, men vi får väl hoppas att utvecklarna hos Apple fixar det snart.  

Logic måste öppnas under Rosetta för att det ska gå att använda ARA-pluggar.

Hursomhelst, när man väl fått igång Logic under Rosetta måste man även se till att ARA-pluggen ligger först i kedjan av insert-pluggar på varje spår, annars funkar det inte. Sen finns det tyvärr några DAW-program som ännu inte har stöd för ARA-pluggar (ingen nämnd…), men förhoppningsvis har vi snart även dessa med på tåget.

Waves Sync Vx

Från utvecklarnas sida betonar man nyttan av en fungerande Align-app, speciellt om man jämför med det tidsödande redigeringsarbete som krävs om man på helt manuell basis ska utföra allt det arbete som Sync Vx åstadkommer i en svinblink. Den kan användas för att tajta till bakgrundskörer, göra snygga dubbleringar av solosång, stämmor och mycket mer. Ja, det funkar alldeles förträffligt även om man vill ta sig an månghövdade gitarrstämmor a’ la Brian May till exempel; eller varför inte testa det på en blåssektion? Program som Waves Sync Vx kan också vara av ovärderlig hjälp för efterbearbetning (post-production) för film eller tv-program, när man behöver eftersynka till exempel en dialog. 

Man lägger alltså Sync Vx på varje spår som ska tajtas till och, beroende på vilket DAW-program man använder beter det sig lite olika. Kolla vad som gäller för din egen DAW; den kan behöva uppgraderas. Tänk också på att ARA-pluggar inte ska öppnas som en vanlig plugg och läggas som insert, undantaget är Logic Pro (som vi nämnde här ovan) men där får man ofta valet mellan en vanlig native-plugg och en ARA-version).

Waves Sync Vx hanterar maximalt 16 spår i taget.

När allt är på plats öppnas ARA-pluggen i ett eget fönster och där återfinns alla de spår som ska synkas. Dock klarar Sync Vx ”bara” upp till 16 spår i taget. Har du fler spår får du dela upp dem och ta några i taget. 

Första gången öppnas en ”Setup Wizard” som ger dig några instruktioner om hur du ska hantera allt detta. Du uppmanas där att välja viket spår som de övriga ska synkas till. Det kallar utvecklarna Referensspåret, och du kan välja upp till fyra olika referensspår i ett Sync Vx-fönster. Sedan bestämmer du vilka av de övriga spåren som ska följa just ditt valda referensspår. På det här viset kan du på ett smidigt sätt hantera till exempel en bakgrundskör som sjunger lite olika jämfört med din lead-röst.

Hantering och slutresultat

Så fort du har öppnat ett Sync Vx-fönster med ett gäng ljudspår sätter appen igång och analyserar spåren. Beroende på hur långa och många de är tar det här lite olika lång tid, men jämfört med den tid man sparar gentemot ett helt manuellt redigerande, är den tiden helt försumbar. När analysen är klar och du har valt din referens och de spår som ska följa den är det klart. Oftast låter det helt fantastiskt bra, men du har även möjlighet att gå in och justera resultatet både vad gäller synk och pitch, efter eget tycke, från 0 till 100 procent. Du kan också markera delar av ett referenspår om det innehåller till exempel lite ad lib-sång, ”wailande” eller liknande, som inte ska synkas till något annat, och tala om för appen att den ska strunta i just det markerade avsnittet.

Här kan vi justera Time och Pitch individuellt på ett spår.

Sync Vx har även möjlighet att finjusterar delar av klipp; om du markerar en del av klippet får du justeringsmöjligheter i ändarna på den markerade delen. Längst till vänster kan du bestämma hur mycket tajmingen och/eller pitchen ska justeras, och i andra änden visas motsvarande reglage för transpose och formant. Det här kan förstås vara ytterst användbart i en mängd olika situationer. 

Dessutom kan du lägga till så kallade Sync Markers, om du har ett avsnitt som är svårt att få till helt automatiskt. En synkmarkering visas som ett gult streck, och drar du i det strecket kan du helt manuellt flytta till exempel en transient i ett ord så den stämmer precis som du vill ha den. För att inte Sync Vx ska behöva time-stretcha det valda klippet för mycket på en enda punkt, väljer appen själv ett större område som följer med när du flyttar synk-markeringen. Ytterst fiffigt! Om du har funderingar på hur allt det här ska gå till finns en mycket begriplig och användbar manual på Waves hemsida.

Självfallet går det att justera stoleken på vågformerna i höjdled i Sync Vx, och även zoom in eller ut.

Sammanfattning

Man bli ju så jäkla glad! Slut på allt klippande och klistrande i ljudfiler. Ja, det är i varje fall vad man lovar från utvecklarnas sida när det gäller Sync Vx. På några sekunder ska pluggen kunna fixa till riktigt tajta stämmor med utgångspunkt från dina sångpålägg, och det gäller både synken och pitchen, enligt upphovsmännen. 

Om man ska hårdra det, tar det kanske lite mer än några sekunder, speciellt om det rör sig om lite längre ljudfiler som programmet först ska analysera. Men Sync Vx funkar oerhört smidigt, och slutresultatet blir alldeles förträffligt. Det enda som kan vara lite småpilligt är att få respektive DAW-program att acceptera Sync Vx som en ARA-plugg, men detta är absolut inte Waves-utvecklarnas fel. Det får snarare de olika utvecklarna hos Apple, Avid med flera ta på sig.

Av alla pluggar av den här typen som jag testat under åren är onekligen Sync Vx det mest intuitiva och lättarbetade. Och slutresultatet är absolut top-notch! Fem stjärnor i min bok! Jag kan tänka mig att dialogläggning och liknande eftersynkning i en post production-situation kan underlättas nåt enormt med Sync Vx. Det här är något som vi alla har längtat efter!

Länk

Här finns en pedagogisk film som visar hur man hanterar Sync Vx:

Här kan du höra hur det kan låta när man lagt Waves Sync Vx på ett dussintal sångpålägg:

Systemkrav

  • Mac
  • CPU Intel- eller Siliconbaserad CPU
  • Minne 16 GB RAM
  • Operativsystem macOS Monterey 12, Ventura 13, Sonoma 14, Sequoia 15
  • Skärmupplösning minimum: 1024 x 768; rekommenderas: 1280 x 1024 / 1600 x 1024
  • Windows
  • CPU X64-kompatible Intel- eller AMD-processor
  • Minne 16 GB RAM
  • Operativsystem Windows 10 64 bit, eller Windows 11
  • Skärmupplösning minimum: 1024 x 768; rekommenderas: 1280 x 1024 / 1600 x 1024

Utvecklare Waves Audio Ltd

Info https://www.waves.com/plugins/sync-vx

Pris Just nu: 129,99 dollar

sonible prime:vocal

Test mjukvara

AI-baserat vokalverktyg 

För några dagar sedan publicerade jag en liten test på en intressant plugin från Karanyi Sounds, Cloudmax Breezer. Det var en mjukvara som skulle fixa till sånginspelningar så de kunde låta lite mer professionella. I samma veva dök det upp en mjukvara från en annan plats i Europa. Från tyska sonible kom nämligen prime:vocal som är en fortsättning på temat ”enkla mjukvaror som fixar det mesta nästan på egen hand” … med bara en liten hjälp av AI (ja, där har vi det där modeordet igen). Idag fokuserar vi på sonible prime:vocal.  

Här ser vi några av verktygen för att finjustera inspelningen. I Vocal Cleanup ska man kunna rensa bort störande S- och P-ljud (som i puffljud).

Det finurliga med sonibles olika mjukvaror är att de ofta‚ med väldigt små medel, kan göra enormt stor skillnad på slutresultatet. Tidigare har vi kikat på både reverb, EQ-pluggar, kompressorer och limitervarianter från de flitiga utvecklarna hos sonible. Prime:vocal hanterar, som ni alla säkert redan förstått, diverse vokalinspelningar på ett mer allmänt plan.

sonible prime:vocal

Utvecklarna lovar att den här pluggen ska kunna låta dig skapa sånginspelningar i ren världsklass, oavsett hur din inspelningsmiljö ser ut. 

Det här har man alltså tagit hjälp av AI för att åstadkomma. AI-teknologin analyserar ljudet som är inspelat och rensar bort sånt som inte ska höras på en sånginspelning – lite som man gjorde på John Lennons gamla demoinspelningar – och kvar blir bara vacker sång (ja, det förutsätter förstås att det finns en sådan redan från början). Sonible prime:vocal erbjuder också en rad andra reglage med vars hjälp du kan förbättra din inspelade sånginsats.

Grejen är ju att de flesta som har en projekt- eller hemstudio och som vill spela in en låt inte har tillgång till ett perfekt anpassat och avstämt sångbås. Resultatet från en sånginspelning blir ofta lite färgat av den akustiska miljö man befinner sig i. Det kan vara störningar utifrån i form av brum och annat oljud, men ännu oftare handlar det om att man hör konstiga resonanser ifrån rummet. Det kan vara allt ifrån en reverbeffekt som kommer från studsande ljud i rummet, men det kan även vara att rummet i sig förstärker vissa frekvenser och bildar resonanser på ett icke önskvärt sätt. Allt det där är ju förstås egenheter som man helst vill vara utan, men har de väl hamnat på ett sångspår kan det vara svårt att bli av med dem. Ända tills nu, säger sonible… 

Med Room Reduction ska man kunna minska rummets påverkan på inspelningen, till exempel badrumseko.

Många audio-verktyg 

Sonible prime:vocal har nämligen olika verktyg som är tänkta att om inte eliminera så i alla fall minska dessa effekters påverkan på dina inspelade sånginsatser. Efter att de inbyggda AI-algoritmerna analyserat din ljudinspelning kommer appen med ett förslag på hur det skulle kunna låta. Men utvecklarna hos sonible låter sig inte nöja med detta. Man har dessutom inte mindre än fem olika specialverktyg till sitt förfogande för att ytterligare finjustera ljudet.

Noise Reduction, Room Reduction och Vocal Clean-up ska ta hand om olika delar av det här akustiska problemet. Med Noise Reduction ska man kunna avlägsna ytterligare oönskade akustiska fenomen som bakgrundsljud, brum och överhörning, med Room Reduction tonar man ner rummets påverkan på din inspelning (reverb, resonanser, stående vågor, etc) och Vocal Clean-up ska kunna hantera vassa och störande konsonanter som S, P (som i puffljud) och liknande.

Men det stoppar inte med det. Man har även stoppat in en ratt för så kallad spectral balance parameter. Där har man förmodligen hämtat en hel del algoritmer från företagets egen förträffliga smart EQ4. Med den här ratten ska man kunna styra ljudet åt det ljusare eller mörkare hållet. 

Sist i raden av rattar har vi dynamics som låter dig dels kontrollera en så kallad ”level riding” (där man ser till att ljudnivån håller en jämn och anständig nivå i tre olika steg) och dels compression som även den kan ställas i tre olika grundnivåer – utöver rattvridningarna förstås.

Än så länge är prime:vocals ARA-pluggar fortfarande i Beta-version. Och AAX finns inte överhuvudtaget.

Hur funkar det?

Jag hade hoppas väldigt mycket på sonible prime:vocal – sonible har ju utvecklat så många alldeles förträffliga mjukvaror under åren – men dessvärre blev jag besviken på en del detaljer hos prime:vocal.

Det här låter ju på papperet som en ytterst habil och passande plugin för både hemstudionissar som tvingas lägga sina sångpålägg i ett rum som inte låter helt optimalt, och dels för post-production där en ljudtekniker kan behöva fixa till en dialog som spelats in ”ute på fältet” i en stökig industrilokal, på ett kontor, eller liknande. Där kan det verkligen röra sig om många presumtiva störningskällor som behöver elimineras (Känns det igen?).

När det gäller enklare fix fungerar prime:vocal riktigt bra. Ett sångpålägg som har lite för mycket rumskänsla kan man få att låta näst intill ”döddämpat”, och både komprimering och spectral balance-funktionen får helt godkänt. Men har vi en riktigt besvärlig inspelning med till exempel en motor eller en fläkt som hörs i bakgrunden, eller en inspelning med alldeles för livlig akustik, blir det genast mycket besvärligare för prime:vocal. Försöker man ta bort reverbeffekten med room reduction från en mycket livlig inspelning får man endera någon lustig svans som dröjer sig kvar som en sorts artifakt/bieffekt, eller också kan sången/talet istället kännas både dämpat och rumphugget. Det låter helt enkelt inte särskilt bra.

Här finns det många pluggar från andra utvecklare som gör ett bättre jobb. Jag tänker dels på Waves Clarity Vx-serien där speciellt Pro-pluggarna gör ett riktigt bra jobb och dels på Cedar VoiceEX, Hush Audios Hush och accentize dxRevive, som alla låter snäppet bättre i mina öron.

Det känns faktiskt som om sonibles machine learning inte fått lyssna på riktigt svåra inspelningar. Men man kanske inte ska spela in dialog (eller sångpålägg) i en bullrig verkstadslokal till att börja med, kanske ni invänder. Jovisst, men ibland har man faktiskt inget val.

En annan detalj är att prime:vocal av någon anledning inte kan hantera längre inspelningar än 60 minuter. Det kan ju blir ett problem för både dialog- och live-inspelningar.

I både Cubase, Nuendo och Studio One är det lite råddigt att ladda in pluggar med ARA-stöd på ett spår. 

Sedan skulle jag vilja att prime:vocal var bättre integrerad till olika DAW-program. Valet att släppa den enbart som ARA-plugg och fristående känns väldigt märkligt. Utvecklarna erkänner att både AU- och VST3-versionerna med ARA-stöd fortfarande är i betaversion, och någon native realtidsversion finns ännu inte, och inte heller AAX för alla Pro Tools-användare.

Det innebär bland annat att man i nyare Appledatorer tvingas starta Logic Pro i Rosetta-läget, annars kan programmet inte hantera pluggar med ARA-stöd. Det här är ju förstås ett stort problem och något som definitivt måste åtgärdas från Apples sida. Men nu är det Rosetta-läget som gäller, och det innebär att andra funktioner som behöver stöd från de nya appleutvecklade processorerna (M1, M2, och så vidare), som till exempel den förträffliga Stem-separationsfunktionen, inte funkar samtidigt. Pest eller kolera.

När det gäller Steinberg Cubase och Nuendo får man istället öppna prime:vocal ”Extension” på ett nytt ljudspår och sedan hantera den i en Event Editor. Lite omständligt och tämligen osmidigt, med andra ord.

I Presonus DAW-program Studio One fungerar det på samma sätt (Event Editors), men både här, i Steinbergs program och i den fristående varianten av prime:vocal, tar analysen av ljudspåret sin rundliga tid. Andra plugar med fullt ARA-stöd har ju skämt bort oss med att det gör att pluggen kan skrida till verket omedelbart, men så är alltså inte fallet med prime:vocal. I sin fristående version tillkommer dessutom även tiden för att importera och exportera en ljudfil mellan prime:vocal och den DAW man använder.

Sammantaget

Jag har använt och även skrivit om flera olika pluggar från sonible under åren. Alla jag testat tidigare har verkligen imponerat, så jag hade självfallet verkligt högt ställda förväntningar även på prime:vocal. 

Utvecklarna hävdar själva att man med prime:vocal presenterar världens mest avancerade processormjukvara för sånginspelningar. Programmet innehåller dessutom några specialinställningar för talat ljud eller dialog. Det är därför inte underligt att man vill kunna använda det både för att fixa till lite sämre sånginspelningar och dialog för film eller TV som spelats in under sämre akustiska förhållanden. 

Om det rör sig om sånginspelningar där man från början har ett hyfsat ljud kan prime:vocal vara till viss hjälp, men om det rör sig om riktigt usla akustiska inspelningar fungerar den betydligt sämre. 

Avsaknaden av vanliga native-versioner i AU, VST3 och AAX-format gör pluggen dessutom till ett mer tveksamt val. Det känns som att utvecklingsteamet av någon anledning tvingats stressa fram den här mjukvaran. Det är ju lite talande att ARA-versionen av både AU och VST3-versionerna fortfarande är i betaformat. Sonible prome:vocal borde inte ha släppts redan i december förra året. Jag är rädd att den helt enkelt inte är klar ännu.

Länk: 

Systemkrav

  • PC minnst Windows 10 (64 bit)
  • Mac MacOS 11+
  • RAM minst 16 GB
  • GPU OpenGL Version 3.2+
  • CPU Intel Core (i5), Apple Silicon

Mjukvaruformat

  • Fristående app, ARA VST3 (Beta), ARA AU (Beta)
  • Samplingfrekvenser som stöds
  • 44,1 till 192 kHz
  • Auktorisation
  • Maskinbaserad eller iLok (dongle eller moln)
  • Apple Siliconstöd
  • Native

Utvecklare sonible gmbh
Info www.sonible.com/primevocal

Pris 179,00 €

Karanyi Sounds Cloudmax Breeze

Test Mjukvara

Plugin-effekt för våra vackraste vokalinspelningar

I slutet av förra året släppte Karanyi Sounds en mjukvara som, enligt utvecklaren, skulle kunna revolutionera mixningen av sånginspelningar, och detta med hjälp av AI. Det är klart att ett sånt modeord som AI gör oss både lite extra nyfikna och samtidigt en aning misstänksamma. Men låt oss ta en sak i taget.

Artificiell Intelligens

Någon undrade varför det skrivs så mycket om artificiell intelligens, och så lite om den mer naturliga formen av intelligens, ni vet, den som gränsar till begreppet sunt bondförnuft. Det spås ju att den artificiella varianten är det som ska kunna rädda världen – eller förgöra den, beroende på vem du pratar med – och i musikteknologisammanhang finns det många områden där AI kanske skulle kunna göra stor nytta. 

För att kunna komponera något med större verkshöjd än ren hissmusik, tror jag dock att det krävs något mer: mänsklig kreativitet, fantasi, inspiration. Allt sådant överlåter vi åt den mänskliga hjärnan, eller kanske hjärtat, men när det gäller det mer alldagliga siffertuggandet där man bearbetar en stor mängd data på så kort tid som möjligt – det man förr trodde att det behövdes superdatorer till – där kan AI definitivt ta plats, och dessutom kanske förvalta den tämligen väl. 

Cloudmax Breeze

Det är där Cloudmax Breeze from Karanyi Sounds kommer in. Med några få reglage – och med hjälp av AI – säger man sig kunna fixa till riktigt professionellt sångljud i ett nafs. Istället för att behöva ratta separata pluggar för EQ, reverb, kompression och ”saturation” (mättnad) när det är dags för att mixa dina sångspår, har man i Cloudmax Breeze samlat allt detta i en och samma lättarbetade plugin. Jo, det har gjorts förr, men utan AI-medverkan och kanske inte lika ofta med så här gott resultat.

När det gäller AI-biten handlar det i första hand om funktionen som utvecklarna döpt till Capture (ung: fånga eller sampla). Med hjälp av den funktionen hämtar Cloudmax Breeze in en massa information om ditt sångspår och analyserar det vad beträffar egenskaper som moodstyle och tempo. Och det här tar bara några få sekunder.

Sedan presenterar Breeze ett förslag på inställningar för reverb och andra effekter som den tycker borde passa för just ditt sångsspår.

Det som utvecklarna kallar Karanyi Neural System lyssnar på flera olika karakteristika hos ditt sångspår. Den kikar på hur rytmisk och transientrik sången är. Den kollar även frekvensinnehållet; både var det är mest betonat och hur brett frekvensomfång det rör sig om. Därefter ställer den in parametrar som reverbets storlek, dämpning, och diffusion, så det passar optimalt till ditt sångspår.

Med hjälp av Capture-funktionen analyseras dina sångspår. 
Ett orange ljus visar att något är på G.

Rattar och reglage

När AI-algoritmerna gjort sitt har du fortfarande ett antal parametrar som du kan finjustera effekterna med. Med en stor ratt, Breeze Control, har du de övergripande redigeringsmöjligheterna – där justerar du totalmängden effekt, i en enda klump – men du har dessutom en uppsättning mindre rattar för finliret. 

För reverbet har du dels Space, som reglerar totala mängden reverb. Dels även Span för att förändra reverbsvansens feedback.  

Makeup-ratten kombinerar en viss kompression med kompensation för ljudnivån. Crisp reglerar mängden diskantinnehåll och där kan du öka tydligheten hos sången, men du kan även addera en viss luftighet till sångspår som annars kunde kännas en aning luddiga.

Även i nästa ratt, Heat, tar utvecklarna hjälp av sitt eget Neural System. Här handlar det om att addera så kallad vintage-värme, eller som vi sa förr, distorsion, i olika former och mängd. Heat kan ge både en viss ”värme”, men även distorsion som efterliknar den vi får från rördrivna maskiner som till exempel mick-preamps, eller den bandmättnad vi fick från våra älskade tape-maskiner. Den här funktionen har dessutom en on/off-funktion ifall man föredrar ljudet som det är.

Man kan även justera både in- och utsignal med reglar i vänster respektive höger ytterkant av GYI-fönstret.

Här finns också ett gäng preset som du kan utgå ifrån, och man kan dessutom skala upp gränssnittet till 150 procent om man tycker appen blir för liten på en högupplöst skärm. 

Självfallet erbjuder även Cloudmax Breeze ett antal färdiga preset, som man kan utgå ifrån.

De olika effekterna

De fyra effektdelar som ingår i Cloudmax Breeze är kanske inte så märkvärdiga i och för sig. Det är mer kombinationen av dem och möjligheten att snabbt kunna ratta fram ett riktigt proffsigt sångljud, som är Cloudmax Breeze bästa företräde. Med reverbet som ingår kan man skapa illusionen av allt från små intima rum till riktigt stora hallar, eller till och med hangarbyggnader om det är sånt man är på jakt efter.

Crisp fungerar alldeles utmärkt om man behöver vässa till ett sångspår som känns lite uddlöst. Och möjligheten att addera lite värme med Heat tar ju delvis hand om den andra änden av frekvensspektrumet. 

Makeup är något av en allomfattande kompressordel som fungerar riktigt bra på det mesta i sångväg. Visst, man har inte möjlighet att finslipa attack- och releaser ner till minsta decibelnivå, men om det är just det man är ute efter ska man nog välja en annan plugg redan från början. Cloudmax Breeze är till för den som snabbt vill kunna plocka fram ett användbart sångljud, och just detta uträttar den faktiskt över förväntan.

Vilka skulle kunna ha nytta av Cloudmax Breeze, kanske ni undrar?

Utvecklarna hävdar att den är perfekt för alla typer av sånginslag, och man nämner som exempel proffstudion som snabbt behöver ratta fram bra sångljud till flera olika vokalister, eller beat-makers och singer-songwriters där man också på ett snabbt och smidigt sätt behöver skapa ett snyggt sångljud för till exempel en demoinspelning.

Jag testade pluggen dels på olika rena sångspår där jag tidigare försökt få till ett snyggt sångljud, och jag måste erkänna att det funkade riktigt bra med de förslag jag fick från Cloudmax Breezers Capture-funktion – om något kanske jag kände att den var lite för generös med reverpådraget i vissa fall, men detta var ju väldigt enkelt att justera. Dels testade jag också några spår där jag mixat loss sången med hjälp av Logic Pros Stem Separation-funktion från en tidigare nermixad stereoljudfil. Där fanns det redan från början lite artifakter och egendomligheter, men jag upplevde att Cloudmax Breeze lyckades riktigt bra med att släta ut dessa. Slutresultatet blev där klart bättre än vad jag hade förväntat mig, med tanke på ursprungsmaterialet.  

Sammanfattning

Om vi ska försöka sy ihop detta med några få men väl valda ord, så skulle de två första var snabb och lättarbetad. Sedan måste vi faktiskt addera det faktum att slutresultatet låter riktigt bra, speciellt om man tänker på de användningsområden som utvecklaren har angivit. Jag älskar verkligen pluggar som i första hand är tänkta att underlätta för användaren. I det här fallet är väl användaren också en låtskrivare som snabbt vill få till ett snyggt och användbart sångljud utan att behöva mixtra med en massa olika plugin-effekter, och precis i en sådan situation fungerar Cloudmax Breeze alldeles förträffligt. Prismässigt liggen den ju också väldigt bra till för just min typ av användare. Just nu knappa 50 dollar känns onekligen väldigt prisvärt. 

Länk:

Systemkrav

  • Windows 8 eller senare rekommenderas 
  • Minst 4 GB RAM, 8 GB rekommenderas 
  • 2 GHz CPU med minst 4 kärnor
  • VST3/AU/AAX-kompatibel 64 bitars värdprogam (DAW)
  • 200 MB ledigt HD- eller SSD-utrymme

Tillgängliga format

  • Mac OS: AU, VST3 (64-bit)
  • Windows: VST3, AAX (64-bit)

Utvecklare Karanyi Sounds

Info www.karanyisounds.com

Pris 73:75 dollar; just nu 48:75 dollar

HOFA Plugins Colour Delay

Test Mjukvara

Alla dessa ikoniska delay-sound

Det finns bra och intressanta delay-plugins. Och så finns det de som är snäppet bättre … och sen finns det tyska utvecklarna HOFA’s Colour Delay. Det delayet står nästan i en klass för sig. Man har plockat in fyra olika typer av delay-effekter i en och samma plugin. Men man har inte nöjt sig med detta. Man har dessutom försett Colour Delay med en massa extra effekter och andra funktioner, som gör det till en mycket användbar plugin. Vi kollar lite närmare…

Redan innan vi började lyssna på det insåg vi att det var något speciellt med det här delayet. De fyra olika delay-effekterna, Tape, Bucket Brigade, Digital och Destruction, kan användas i vilken ordning och i vilka kombinationer man vill. Dessutom har man tillgång till effekter som Diffusion, Phasing, Chorus, Ducking och Auto-pan. Men låt oss ta det från början.

Installation med HOFA Plugins Manager

Från utvecklarnas hemsida hämtar vi deras HOFA Plugins Manager. Med hjälp av den appen kan vi sedan ladda ner, installera och sedan även auktorisera eller licensiera mjukvaran. Man behöver ingen speciella dongle för detta, men om du vill eller har behov av att kunna flytta de två licenser som erbjuds mellan olika maskiner som kanske inte har tillgång till det stora vida nätet, kan du placera licenser på en USB-sticka eller liknande. På det här sättet kan du använda dina två licenser på två olika datorer och köra dessa samtidigt. Det kan röra sig om en stationär dator och en laptop, eller en Mac och en PC, för den som känner för det.

Naturligtvis har man stöd för alla kända pluginformat och DAW-program, och man kan även testa HOFA Colour Delay genom att ladda ner en trial-version som räcker i 14 dagar. Skulle dessa 14 dagar inte räcka till lär HOFA även vara generösa med att förlänga dem om du hör av dig till deras support.

HOFA Colour Delay

Det finns de som påpekat att namnet kanske inte är så väldigt originellt – det finns till exempel redan ett BBD-baserat delay från u-he som heter Colour Copy – men det är klart, nånting måste det ju heta. Och om inte namnet får så många extra pluspoäng, måste jag ändå dela ut en hel del poäng för precis allt annat som rör HOFA Colour Delay. Men låt oss kika på vad denna plugin kan uträtta med en audiosignal som behöver det där lilla extra.

HOFA Colour Delay erbjuder som vi nämnt tidigare inte mindre än fyra olika typer av delay-effekter, och du kan köra alla fyra på en och samma gång. De olika delay-typerna är Tape, Bucket Brigade, Digital och Destruction, och självfallet väljer du själv hur många av dessa olika varianter du vill använda och i vilken ordning. Det är bara att dra-och-släppa dem i den ordning du föredrar. Delay-effekterna är alla av sådan hög kvalitet att de var och en absolut tål att stå för sig själva, men när man kombinerar ett par av dem (eller flera) kan man skapa riktigt intressanta ljudeffekter. Och när det gäller just effekter kan man ju även addera några sådana till delayet, ifall man tycker att det behövs. Även här är utbudet riktigt generöst tilltaget. Eller vad sägs om diffusion, phaser, chorus, auto pan och ducker?  

De fyra delay-typerna

Tape: Här handlar det om en delay-effekt som efterliknar det man fick från det gamla hederliga band- eller tape-ekot i rockmusikens barndom.Här kan man skapa precis den mängd av bandkompression som behövs för en riktigt lyckad nostalgitripp. Värme, mättnad och alla andra egenheter som gör tapen så älskad än idag finns här i överflöd.

Bucket Brigade:haräven det riktigt gamla anor, och här finns det gott om lo-fi artifakter. Bucket Brigade Delay bygger på en gammal analog delay-teknik där en ljudsignal skickades in i en IC-krets med en kedja av kondensatorer. När en kondensator fyllts skickas signalen vidare till nästa, och sedan till nästa; ett steg för varje klockcykel. På så sätt får man en viss fördröjning av signalen. Samtidigt är både in- och utsignalen lågpassfiltrerad i en BBD-enhet, och detta tillsammans med en del andra effekter hos systemet, ger den ett typiskt lo-fi-sound, speciellt jämfört med moderna digitala fördröjningsenheter. Bucket Brigade Device (sv. Hink-brigad-enhet) hänsyftar på de gammaldags langningskedjor med hinkar som fyllts med vatten som ofta brandsoldater fick rycka ut för att bekämpa eldsvådor med förr i världen.

Digital: Även digitala fördröjningsenheter kan ha sina fel och brister, beroende på dess konstruktion. Här finns effekter som beror på ”aliasing” och kvantiseringsdistorsion, och som beror på just låga samplingfrekvenser och bitdjup. Den här effekten vill efterlikna de tidiga digitala delay-enheterna som hade ett överflöd av just sådana brister.

Destruction: Här pratar vi om verkliga digitala tillkortakommanden, mättade sound och en rördistorsion – när den är som bäst/värst. Som namnet antyder finns här möjligheter för många former av ljudmässig destruktion. Analog värme i form av rördistorsion, ljud som klipper – you name it! Plats för experimenterade.

Här använder vi alla de fyra olika delayerna för att skapa ett riktigt märkligt sound.

Användargränssnittet – the GUI

Man kommer faktiskt åt alla inställningar i ett och samma fönster, och det mesta känns väldigt intuitivt och lättbegripligt. Centralt beläget i detta fönster visas delayerna grafiskt som staplar, tillsammans med vågformer för det ljud som passerar. Modulation resulterar i ”luddiga” staplar. Under denna bild finns ett diagram som visar frekvensinnehåll tillsammans med en mycket användbar EQ-del. Allt är väldigt interaktivt. 

Delayerna hittar du i fönstrets övre del. Varje delay har sina egna reglage. Tape har rattar för Drive och Wow & Flutter (olika typer av svaj). Bucket Brigade har dels olika typer av BBD-effekter (Standard, Vintage, och så vidare), och dels en ratt för Noise. Digital har rattar för samplingsfrekvensreduktion (härligt ord!) och bit-djup och slutligen hos Destruction kan man reglera mängden Tube (distortion) och Clip.

Nedanför detta kan du reglera mängden Delay, Feedback och Modulation, och dessutom synka till din DAW’s tempo. Det finns även en Tap-funktion, där du rent fysiskt knackar in det tempo du vill ha på delayet. Du kan även välja bland en mängd olika ping-pong-effekter här, där ekot studsar fram och tillbaka mellan vänster och höger kanal.

Naturligtvis finns massor av intressanta preset i HOFA Colour Delay.

Fem post-delay-effekter

Du har dessutom tillgång till fem olika specialdesignade effekter att ”smacka” på efter delayet. 

  • Diffusion: kan skapa en tät ljudstruktur med små reverbliknande modulationer – perfekt för att skapa atmosfäriska klangbilder.
  • Phaser: är ju en klassisk delayeffekt som kan skapa en modulerad rörelse och ett mer dynamiskt sound. Perfekt för mer rytmiska ljud. 
  • Chorus: ytterligare en klassisk effekt som ger en maffigare stereobild med hjälp av små pitch-modulationer. Fungerar ypperligt på ackord och solopartier.
  • Auto Pan: Här skapas en rörlig stereobild som flyttar sig mellan vänster och höger kanal – speciellt illusoriskt vid lyssning i hörlurar. 
  • Ducker: Vi har även en ducker-funktion som gör att vi kan undvika att dränka originalsignalen i ekon och delayer. Duckern släpper fram delay-effekterna i pauser mellan olika vokal- eller instrumentfraser, och trycker ner effekten när den riskerar att kollidera med det som känns viktigare.

Även hos de här post-effekterna har vi reglage för att finjustera de olika parametrarna, och i vissa fall – när det gäller diffusion och phaser – kan man dessutom välja mellan olika typer av effekt inom samma genre. Och även här kan man använda drag-och-släpp-metoden för att bestämma i vilken ordning de olika effekterna ska placeras. Algoritmerna för dessa effekter påstås vara framtagna för att fungera optimalt med just delay-effekter, och inget tyder på motsatsen. Allt låter alldeles utomordentligt!

Som ett extra hjälpmedel kan du få en förklarande text till den effekt du valt.

Sammantaget

Det är alltid roligt att testa effektpluggar där man bevisligen tänkt utanför de snäva ramar som utvecklare – speciellt under tidigare år – känt sig nödgade att hålla sig till. En delay-plugin kan ju vara så mycket mer än bara ett delay. Det visar HOFA Colour Delay med all önskvärd tydlighet. Här erbjuds vi verkligen massvis av möjligheter att påverka ljudeffekterna i precis den riktning vi själva vill – och sedan ytterligare en bit ut i det okända.

Fyra olika delay-typer som vi kan kombinera i precis den ordning vi själva vill, kombinerat med en rad välljudande och handplockade specialeffekter… Det innebär ett fullkomligt veritabel smörgåsbord av spännande och fantasieggande delay-effekter. 

Att man sedan fokuserat lite extra på varma, vintage-liknande ljudeffekter är förstås inget vi sörjer för. Tvärtom blir vi lika varma inombords som de många underbara sound vi kan skapa med HOFA Colour Delay.

Vi saknar definitivt inte de kliniskt rena, men ack så sterila och känslolösa digitaleffekter som vi matas med under många år. Det är ju precis så här vi vill att det ska låta! Ett stort tack till alla utvecklare hos HOFA!

Länk

Här visas i korta drag hur HOFA Colour Delay fungerar:

SYSTEMKRAV

  • Windows: Windows 7 eller senare
  • Mac: OS X 10.13 och upp till macOS 14 (Sonoma), Intel (64 Bit) eller Apple Silicon

UTVECKLARE HOFA Plugins

INFO hofa-plugins.de/en/plugins/colour-delay

PRIS Just nu: 103,99 euro; Normalt: 114,49 euro

HOFA Plugins IQ-Series Reverb V2

Test mjukvara

Det bästa av dem alla?

I slutet av den era som utgjorde svenska Musikermagasinets storhetstid, närmare bestämt nummer 6 och 7 från 2023, gjorde vi en tämligen omfattande genomgång av alla de reverb-pluggar som vi gillade allra mest. Det blev en rejäl bunt, jag tror vi landade på sammanlagt 35 olika pluggar, men vi missade ett av de allra bästa och det är dags att råda bot på det nu. Därför kikar vi idag på HOFA Plugins IQ-Series Reverb V2.

Det tyska företaget HOFA har många ben att stå på. Man driver omfattande undervisning via nätet, man har en mix- och masteringstudio, och framför allt … man utvecklar förbaskat bra audio-pluggar. För inte så länge sedan släppte de en helt underbar delay-plugg, HOFA Colour Delay (det kommer snart en test på annan plats på den här hemsidan), och så har de en minst lika underbar reverb-plugg som nu har nått fram till version 2: HOFA Plugins IQ-Series Reverb V2.

HOFA Plugins IQ-Series Reverb V2

Version 1 av den omfattande IQ-seriens konvolutionbaserade Reverb plugin släpptes redan 2014 och det innehöll en gedigen samling välljudande impulssvar från när och fjärran. Men IQ-Series Reverb innehöll så mycket mer. Dels hade man även stoppat in en algoritmbaserad reverbljudmotor i paketet, men dessutom innehöll det en massa andra funktioner som gjorde reverbet till ett av de mer flexibla på marknaden. 

När sedan IQ-Series Reverb V2 släpptes hade man gjort ytterligare en rad förbättringar på en redan alldeles förträfflig reverbplugin. Man har kvar alla möjligheter att påverka impulssvaren på allehanda användbara vis; man kan ju time-stretcha eller komprimera dem, de går att gejta, man kan dela upp dem och påverka de tidiga reflektionerna och reverbsvansen på olika vis. Man har självfallet kvar ”the Positioner” som gör att man kan placera ljudkällan var man vill i stereobilden. 

The Positioner låter dig placera ljudkällan var du vill i rummet.

Browserdelen, där man kan leta bland de nästan 3 000 impulssvaren (standardversionen levereras med närmare 1 500 IR), har fått en rejäl uppdatering, och framför allt kan man nu häkta av den från den andra delen av det grafiska gränssnittet, och sedan förstora de båda delarna helt oberoende av varandra. Sökbarheten är alldeles förträfflig. Du kan söka på användningsområde, typ av reverb (plate, hall, etc), mörk eller ljus ljudkaraktär, och så vidare, och när det gäller det som utvecklarna kallar Global Presets, kan de nu innehålla flera olika reverbvarianter – tidigare var det en enda som gällde. 

Enastående mångsidighet

En reverb-preset från IQ-Series Reverb V2 kan faktiskt innehålla upp till fyra olika konvolutionbaserade reverbeffekter plus två algoritmreverb på en och samma gång! Snacka om att man kan skapa intressanta akustiska miljöer. För att balansera dessa olika reverbtyper i samma preset har man dessutom tillgång till en mixerdel med separata reglar för alla ingående reverbeffekter plus en masterregel för hela klabbet. Där kan du även hantera/placera varje ingående reverbdel var du vill i ett 5.1 surround-perspektiv. Man blir så j-a lycklig!

I mixerdelen kan du reglera hur mycket du vill ha av varje reverbdel, och även mixa för 5.1 Surround.

När det gäller de separata reverbdelarna har man även där massor av inställningsmöjligheter. Vad sägs om Reverb Time, Dir/Early Tail, EQ, IR Envelope, IR Cut, Modulation, Positioner, Saturator, Compressor och Gate – och detta enbart på ingångssidan. På utgångssidan tillkommer – utöver Saturator, Gate och EQ – även en utmärkt Duckingfunktion. Nästan överväldigande!

En bra Ducking-funktion sitter ju aldrig fel!

Men det blir aldrig svårbegripligt att hantera de olika delarna eller effekterna, eftersom det grafiska gränssnittet innehåller så många lättbegripliga delar, och hela hanteringen känns näst intill självklar.

I huvudfönstret kan du vrida och vända på ett vattenfallsdiagram som symboliserar ditt valda impulssvar, och när du väljer någon effekt eller justeringsfunktion visas den automatiskt i det stora fönstret. Mycket pedagogiskt!

Även en Saturator (mättnadseffekt eller distorsion) kan komma väl till pass.

Installation med HOFA Plugins Manager

Installationen sker med hjälp av HOFA Plugins Manager, som laddas ner från utvecklarnas hemsida. Denna mjukvara hanterar även auktoriseringen av alla HOFA:s pluggar. Du behöveralltså ingen separat dongle eller liknande. Du kan däremot lägga din licens på en USB-sticka om du föredrar detta, eller om din dator inte har ständig tillgång till internet. Man får två licenser så man kan ha tillgång till sina effekter i till exempel en stationär och en bärbar dator på samma gång, och naturligtvis har man stöd för alla kända pluginformat och DAW-program. Utöver de runt 1 500 impulssvar som ingår i grunduppsättningen kan man köpa till nya IR i olika paket. Sammanlagt erbjuder HOFA 2 886 olika impulssvar för den reverbhungrige. Man kan även testa IQ-Series Reverb V2 genom att ladda ner en trial-version som räcker i 14 dagar. Skulle dessa 14 dagar inte räcka till lär HOFA även vara generösa med att förlänga dem om du hör av dig till deras support.

I HOFA Plugin Manager installeras alla beståndsdelar hos reverb-appen, även licensen.

Bestående intryck

När det gäller det ljudliga intrycket av HOFA Plugins IQ-Series Reverb V2 är det förstås intressant, men samtidigt måste man ha i åtanke att allt sådant ofta handlar om personliga preferenser. Det är ju mycket som ryms inom begreppet tycke och smak. För min egen personliga del måste jag dock erkänna att jag skulle vilja placera denna reverblugg bland de jag uppskattar mest i alla kategorier. Grundljuden är alldeles utmärkta, men sedan kan man ju faktiskt dessutom skruva till dem till exakt det ljud man vill ha. Kombinerar man sedan några olika reverbinstanser av olika karaktär i en och samma effekt kan verkligen ljuv musik uppstå.

Utbudet av impulssvar är helt enastående, och även de algoritmbaserade effekterna låter riktigt bra. Och tillsammans… Wow!

HOFA IQ-series reverb V2 erbjuder fullt 5.1 Surround-stöd, massor av extra effekter som hjälpmedel, färdiga reverb som Room, Ambience, Chamber, Hall, Church, Plate, Space, Spring, FX, Reverse, Hybrid och Cabinet – där var jag lite extra förtjust i de allra minsta rummen; de kändes verkligen som att man befann sig i rummet.

Vad vore väl ett proffsigt reverb utan en baklängeseffekt. Den här låter riktigt bra!

Man skulle kunna invända att priset för Basic Version av IQ-Series Reverb med 1 500 olika impulssvar ligger åt det högre hållet med sina 262:50 euro, men om man betänker vad man får för de pengarna känns det faktiskt riktigt överkomligt. Visar det sig sedan att just HOFA IQ-Series Reverb V2 är det reverb man använder allra mest (eller kanske uteslutande) kanske vi till och med kan prata om ett fyndpris. Men ladda ner trial-versionen och testa själva, vet jag! Jag tror inte att ni blir besvikna. Det blev definitivt inte jag.

Länk

Här visas några av höjdpunkterna hos HOFA IQ-Series Reverb V2:

Systemkrav

Windows: Windows 7 eller senare
Mac: OS X 10.13 upp till macOS 14 (Sonoma), Intel (64 Bit) eller Apple Silicon

UTVECKLARE HOFA Plugins
INFO www.hofa-plugins.de
PRIS IQ-Series Reverb V2 Basic version: 262:50 euro; extra IR-packs 49:50 euro/st; IQ-Series Reverb V2 med 8 IR-packs: Just nu: 335:09 euro